The team

about header

Dr Deana Jovanović

Dr Deana Jovanovic is als antropologe verbonden aan de Universiteit Utrecht, heeft dit project en deze website opgezet met als doel betrokkenheid van inwoners van regio Ijmond te faciliteren en om vervuiling te documenteren en meer gegevens te verzamelen over het dagelijks leven van inwoners van deze regio. Deana is als onderzoekster geïnteresseerd in de manier waarop toekomsten worden gemaakt en bestrijd in laat-industriële stedelijke omgevingen. Ze is Universitair Hoofddocent Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht. Deana is hoofdonderzoeker binnen dit project en is de bedenker en beheerder van Vision Your Voice onder project Renew, een project ondersteund door de onderzoekshub Transforming Cities- Pathways to Sustainability (Transforming Cities – Pathways to Sustainability – Utrecht University (uu.nl).

Het project heeft als primair idee om een beter begrip te krijgen van de verschillende manieren waarop toekomsten worden gemaakt temidden van industriële vervuiling in het kustgebied van het Noord-Westen van Nederland. Dit wordt beoogd middels visuele documentatie door inwoners zelf. Deana is dit project gestart om meer te weten te komen over de leefomstandigheden in dit gebied en om op een laagdrempelige manier  interdisciplinaire platformen waarin onderzoekers en maatschappelijke actoren uit de vervuilde regio kunnen samenkomen. Inmiddels heeft Deana verschillende scriptieonderzoeken begeleid van het gezaghebbende masterprogramma  Cultural Anthropology: Sustainable Citizenship, waarin op etnografische wijze het dagelijks leven van mensen in de vervuilde Ijmond regio werd onderzocht. Echter, over het algemeen is de betrokkenheid van sociaalwetenschappers met deze kwestie zeer beperkt.

Dit project wordt uitgevoerd door een interdisciplinair team van de Universiteit Utrecht dat actief betrokken is in onderzoek naar duurzaamheid. Dr Otsuki Kei, Universitair Hoofddocent  Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Utrecht (Sociale geografie en planologie, Geowetenschappen), Dr Helbich Marco, Universitair Hoofddocent Sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht en Dr Ozan Alakavuklar, Universitair Hoofddocent Recht, Economie en Bestuur, departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap.