Over het project

Dit project bestudeert vervuilde industriële steden aan de Noord-West kust van Nederland. Dit project heeft als doel een interdisciplinair platform te bieden voor samenwerking tussen onderzoekers en maatschappelijke actoren in de vervuilde regio en om zowel de obstakels als mogelijkheden te onderzoeken voor duurzame stedelijke transformaties. Dit project wordt gesteund door de onderzoeksgroep Transforming Cities- Pathways to sustainability van de Universiteit Utrecht.

Waar gaat het project over?

Wij zijn geïnteresseerd in de ideeën die inwoners van Ijmuiden hebben met betrekking tot de toekomst van de regio in de context van vervuiling. We willen daarbij graag de volgende vragen onderzoeken: Vormt de vervuiling een probleem wanneer u denkt over de toekomst van uw stad? Wat voor toekomsten zijn mogelijk in uw stad? Hoe kunt u nadenken over een duurzame toekomst in uw stad?

about header

Wat willen we van u vragen?

Foto’s!

Wij nodigen u uit om antwoord te geven op deze vragen door middel van het insturen van één (of meer wanneer u wilt) foto(s) die uw kijk op de stedelijke toekomst te midden van vervuiling weergeven. Voel u vrij om creatief te zijn en maak foto’s van alles waarvan u wil dat wij onze aandacht op vestigen. De kwaliteit van de foto is niet belangrijk. De foto kan met elke telefoon, camera (of ander apparaat) worden gemaakt.

Jouw persoonlijke verhaal

Naast de foto zelf zijn wij geïnteresseerd in uw persoonlijke verhaal en we willen u vragen om naast de foto’s een korte toelichting te ontvangen waarin u dit verhaal uitlegt. Al het materiaal dat u aanlevert wordt uitsluitend gebruikt voor onderzoeksdoeleinden en voor de opzet van een visueel archief waarin de visie op (duurzame) stedelijke toekomsten in vervuilde omgevingen wordt verkent.

Waar zal het toe leiden?

Ons doel is om een visueel archief te bouwen waarin de foto’s worden verzameld. Het visueel archief zal zo een beeld schetsen van de manier waarop inwoners hun dagelijks leven in vervuilde steden ervaren. Op de website zullen we dit visuele archief tentoonstellen met daarbij de korte verhalen die bij de foto’s horen. Wij hopen daarnaast eind 2023  ook een fysieke tentoonstelling op te zetten waarin we  geselecteerde inzendingen in verschillende steden in de regio Ijmuiden en op de Universiteit Utrecht tentoonstellen. De tentoonstelling is de eerste stap in ons lange termijn doel om een platform te creëren waarin wetenschappers en maatschappelijke actoren in de vervuilde regio obstakels onderzoeken en kansen creëren voor een duurzame stedelijke transformatie in deze en vergelijkbare stedelijke omgevingen.

Naar wie zijn we op zoek?

Inwoners van de regio Ijmuiden die 18 jaar of ouder zijn.

Wat bieden wij?

De website heeft als doel om aandacht te vestigen op dit probleem en om uw stem te laten horen. De anonimiteit van alle deelnemers is gegarandeerd. Gezichten die zichtbaar zijn op de foto’s zullen worden geblurred om anonimiteit te bewaken.

Het is op elk moment mogelijk om uw inzending terug te trekken. Neem hiervoor alstublieft contact op met visionyourvoice@uu.nl . Voor vragen of op- of aanmerkingen over dit project kunt u terecht bij Dr. Deana Jovanovic (d.jovanovic@uu.nl). Voor klachten kunt u contact opnemen naar het Klachtenbureau van de Universiteit Utrecht via klachtenfunctionaris-fetcsocwet@uu.nl

Hartelijk bedankt!